Hubungan Konsumsi Fast Food dengan Obesitas pada Remaja di SMA Negeri 5 Makassar

  • Nurfaidah Universitas Negeri Makassar
    (ID)
  • Abdul Malik Asikin Program Studi Gizi Fakultas Ilmu Keolahragaan dan Kesehatan Universitas Negeri Makassar
    (ID)
  • Hadijah Alimuddin Program Studi Gizi Fakultas Ilmu Keolahragaan dan Kesehatan Universitas Negeri Makassar
    (ID)
  • Nur Alam Program Studi Gizi Fakultas Ilmu Keolahragaan dan Kesehatan Universitas Negeri Makassar
    (ID)
Keywords: Obesity, Adolescents, Fast Food

Abstract

Adolescent obesity is increasing in Indonesia due to lifestyle changes, low physical activity, and high consumption of fast food influenced by social media promotions. This study aims to analyze the relationship between fast food consumption habits and physical activity with obesity among adolescents at SMA Negeri 5 Makassar. This study employs a cross-sectional design with a descriptive-analytical method. The sample consists of 87 students selected through proportional random sampling. Data were obtained through anthropometric measurements and questionnaires on fast food consumption and physical activity, then analyzed using bivariate statistical tests with SPSS version 12 at a 95% confidence level (α=0.05). The results showed that out of 87 respondents, 12 students (13.8%) were obese, while 75 students (86.2%) were not obese. Most respondents had a high fast food consumption pattern (65.5%), and statistical analysis indicated a significant relationship between fast food consumption frequency and obesity (p<0.05). Moreover, low physical activity was also correlated with an increased prevalence of obesity. The conclusion of this study is that high fast food consumption and low physical activity contribute to obesity among adolescents. These findings highlight the importance of nutritional education and the promotion of a healthy lifestyle among adolescents as a preventive measure against obesity.

Key words: Obesity, Adolescents, Fast Food

References

Ali, R. and Nuryani, N. (. (2018). Sosial Ekonomi, Konsumsi Fast Food Dan Riwayat Obesitas Sebagai Faktor Risiko Obesitas Remaja. Media Gizi Indonesia,.

Azzahra. (2022). Hubungan Pola Makan, Aktivitas Fisik Dan Intensitas Penggunaan Media Sosial Dengan Status Gizi Lebih Pada Remaja Di Sma Negeri 14 Jakarta Timur. Indonesian Journal of Health Development.

Faisal, E., & & Anayanti, R. (. (2021). Faktor Risiko Konsumsi Soft Drink dengan Kejadian Kegemukan pada Remaja di SMK Kristen Bala Keselamatan Palu. Poltekita : Jurnal Ilmu Kesehatan.

Hafid, F., Cahyani, Y.E., & Ansar. (2018). Aktivitas Fisik, Konsumsi Makanan Cepat Saji Dan Komposisi Lemak Tubuh Remaja SMA Karuna Dipa Palu. Promotif: Jurnal Kesehatan Masyarakat,.

Lestari, E.I. and Asthiningsih, N. W. . (2020). Hubungan Pola Makan dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda. Borneo Student Research.

Mahpolah, Mahdalena and Purnamasari, V. (2018). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kebiasaan Mengkonsumsi Fast Food pada Remaja SMA Kartika V-1 Balikpapan. Jurnal Kedokteran Yarsi.

Nugraeni, T. A. E., Nai, . E. and Maria. (2023). Hubungan Pola Konsumsi Makanan Cepat Saji dan Frekuensi Pemesanan Makanan Online dengan Obesitas Sentral pada Siswa SMA di Yogyakarta. Amerta Nutrition.

Nur Annisa, & Resky, H. and U. (2019). Hubungan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji Dan Asupan Energi Dengan Kejadian Obesitas Pada Mahasiswa Yang Tinggal Di Sekitar Universitas Muhammadiyah Parepare. Itas Muhammadiyah Parepare’.

Nuraini, F., et al. (2023). Fast Food Consumption Patterns and Their Relationship with Overweight in Adolescents: Evidence from a Cross-Sectional Study in Indonesia. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2023/1234567

Purnomo, et al. (2024). Hubungan Pengetahuan Makanan Cepat Saji Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di Smp Negeri 5 Denpasar Knowledge of Fast Food with The Incidence of Obesity in Adolescents at Smp Negeri 5 Denpasar. 8(2), 168–182.

Riskesdas. (n.d.). Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2023. 2023.

Salsabilla, & Wahyuningsih, A. (2023). Frekuensi Pembelian Makanan Online, Konsumsi Fast Food, dan Sedentary Lifestyle dengan Status Gizi Mahasiswa Gizi UPNVJ. Jurnal Ilmu Gizi Dan Dietetik.

Sari, F.P. and Nugroho, P. S. (2021). Risiko Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji dan Minuman Berkarbonasi terhadap Obesitas pada Remaja di Indonesia. Borneo Student Research.

Sineke, J. et al. (2019). Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi Dan Pola Makan Dengan Kejadian Obesitas Pada Siswa Smk Negeri 1 Biaro. Gizido.

Sugiatmi, S. and H. (2018). Faktor Dominan Obesitas pada Siswa Sekolah Menengah Atas di Tangerang Selatan Indonesia. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan.

Wulandari, e. a. (2016). Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di SMA Negeri 4 Kendari.

Yulianti, R., & Hidayati, N. (2022). ssociations Between Fast Food Intake and Obesity Among School-Aged Children: A Systematic Review. International Journal of Pediatric Obesity. https://doi.org/10.1080/17477166.2022.xxxxx

Published
2025-01-31
Section
Article
Abstract viewed = 11 times