ECO ENZYMES FROM DIFFERENT KINDS OF ORANGE PEELS
DOI:
https://doi.org/10.24252/higiene.v9i1.34221Abstract
Most of the existing waste is organic waste originating from household activities. To overcome vegetable and fruit waste, fermentation is conducted by adding brown sugar and water to produce ecoenzymes. Ecoenzymes have many uses, from cleaning agents, and insecticides, to natural fertilizers. Ecoenzymes from various types of organic waste can provide different characteristics. The research method was an experimental laboratory to determine the differences in the peel type of medan oranges (Citrus x sinensis), squeezed oranges (Citrus reticulata), and lemons (Citrus limon) on the organoleptic character of eco enzymes and pH values. Through this research, it is notable that the eco enzymes from Citrus x sinensis peels have good eco enzyme criteria and the pH value of all orange peels has a pH of 3.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Informasi Hak Cipta
KEBIJAKAN HIGIENE : JURNAL KESEHATAN LINGKUNGAN (AKSES TERBUKA)
Syarat yang harus dipenuhi oleh Penulis sebagai berikut:
- Penulis menyimpan hak cipta dan memberikan jurnal hak penerbitan pertama naskah secara simultan dengan lisensi di bawah Creative Commons Attribution License yang mengizinkan orang lain untuk berbagi pekerjaan dengan sebuah pernyataan kepenulisan pekerjaan dan penerbitan awal di jurnal ini.
- Penulis bisa memasukkan ke dalam penyusunan kontraktual tambahan terpisah untuk distribusi non ekslusif versi kaya terbitan jurnal (contoh: mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan penerbitan awalnya di jurnal ini.
- Penulis diizinkan dan didorong untuk mem-posting karya mereka online (contoh: di repositori institusional atau di website mereka) sebelum dan selama proses penyerahan, karena dapat mengarahkan ke pertukaran produktif, seperti halnya sitiran yang lebih awal dan lebih hebat dari karya yang diterbitkan. (Lihat Efek Akses Terbuka).